maanantai 4. toukokuuta 2009

Otelautaa, kaulaa ja liimausta

Mitäpä sitä vappua sen suuremmin juhlimaan kun voi viettää aikaa verstaalla!

Projekti meinasi jäädä paikalleen kun aloin pähkäilemään otelaudan upotusta (upotuksesta juttua myöhemmin). Päätin kuitenkin lopulta tehdä vaan hommaa eteenpäin vaikka upotus olisikin ollut hieman helpompi tehdä suoraan otelautaan. Eli edessä oli radiuksen hionta otelautaan.

Mittasin otelaudan lähtöpaksuudeksi 8 mm. Se tuntui kuitenkin vähän turhan paksulta, joten päätin, että n. 2 milliä saa lähteä. Aluksi hioin ihan suoralla "lossilla" pois reilun millin tasaisesti, jonka jälkeen merkkasin reunat millin matalammaksi ja aloin tekemään radiusta... ihan manuaalisesti; silmällä ja tuurilla.

Lopulta otelauta oli keskeltä 6,5 ja reunoilta 5,5 millimetriä paksu. Se tuntui hyvältä ja hionta vaikutti muutenkin onnistuneen sen verran hyvin, että jätin tämän lopulliseksi. Askartelin vielä kuitenkin varmuuden vuoksi pahvista 10" ja 16" säteellä olevat kaaret, joilla tarkastelin radiuksen oikeellisuutta nauhoilta 1 ja 12. Oikein hyvältä vaikutti. Otelauta saa jäädä odottamaan upotusta, viimeistelyhiontaa, nauhoitusta sekä muita viimeistelyjä.

Seuraavaksi otelaudan takapuolelle; kaulan muotoiluun. Jonkin verran netin palstoilta tutkineena totesin, että paras tapa on aloittaa tekemällä muodot kaulan ylä- ja alapäähän. Sen jälkeen niiden väli on helppo työstää tasaiseksi höylän ja hionnan avulla.

Kaulan muoto tuntuikin syntyvän suhteellisen helposti. Symmetria tuskin on vielä koneen jälkeä, mutta tärkeintä lienee se, että miltä kaula tuntuu omaan käpälään. Kaulan paksuus on ykkösnauhalta n. 21 mm ja 12. nauhan kohdalta n. 24 mm. Profiili on vielä ehkä aavistuksen D-kirjaimen mallinen, joten voi olla, että ihan viimeistelyvaiheessa hion vielä kaulaan hitusen lisää pyöreyttä.

Kaulan ja lavan liitoskohdan mallin katsoin suurinpiirtein omasta Schecteristä. Loppu silmällä ja käsituntumalla. Ihan hyvältä näyttää tämänkin muoto.

Loput otelaudan työt olisi varmasti astetta helpommat tehdä tässä vaiheessa kun bodyn siipiä ei ole liimattu paikalleen, mutta koska saan upotuksenkin vasta n. viikon päästä niin eteenpäin on päästävä jo muilta osin. Body siis liimaukseen.

Siipien liimauksessa ei ollut mitään erikoisuuksia. Pinnat tasaisiksi ja tarpeeksi suunnittelua, stoppareita ja puristimia ympäri aihiota ja puristus sujuu liiman levityksen jälkeen kuin tanssi.

Seuraavaksi bodyyn muotoa. Kohta mallataan jo sitten hihnapaikkoja, poseerataan peilin edessä jne.

Kuvasatoa seuraavaksi:

Radiuksen tarkastelua ulkoilmassa.


Miksi ihmeessä tämä kuva on väärinpäin. Enpä jaksa ladata kuvaa uusiksi. Idea selviää kuitenkin. Kaulan ja lavan liitoskohta hahmottumassa.


Kaulassa muotoa jo pidemmällekin asti. Tässä vaiheessa oli vielä kuitenkin aavistuksen liian paksu, joten ei muuta kuin raastamaan lisää puuta pois.


Kaula toisesta suunnasta. Lisäksi myös alkua kaulan ja bodyn liitoskohdan muodolle.


Vihdoin kylkipalat kiinni kun oli varmistettu mittaamalla langan sekä oikeankorkuisten palikoiden (satula ja talla) avulla, että kaulakulmaa ei tarvitse tehdä.


Liimaus toisesta kulmasta. Stoppareita ja puristimia kannattaa käyttää mieluummin liikaa kuin liian vähän. Säilyy mielenrauha kun liimaus ei pääse luistelemaan mihinkään suuntaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti