maanantai 27. huhtikuuta 2009

Lapaa valmiimmaksi

Lapa jo lähes lopullisessa muodossaan ja kaulan sivuilta vähän ylimääräistä pois. Seuraavaksi vuorossa otelautaupotus sekä otelaudan radiuksen teko.

Pari kuvaa lavasta:


Viritinkoneistot ja talla vihdoin tilaukseen

Vihdoin selvisi, että haluamani Black Chrome malliset viritinkoneistot sekä talla onnistuu tilata. No, miksipä ei periaatteessa onnistuisi tilata. Mutta mistä sitä koskaan näistä tietää.

Eli osat alkaa pikku hiljaa löytymään ja lukittautumaan lopullisiksi.

Kuten tuossa jo aiemmin mainitsin niin muutin lavan viritinkoneistojaon vielä kertaalleen takaisin 2/4 malliseksi. Näin lavassa on paljon paremmin tilaa koneistoille. Ylä-E -kieli tulee hieman jyrkkään kulmaan, mutta eiköhän se tuossa opi elämään.

lauantai 25. huhtikuuta 2009

Otelaudan liimaus, vinoon!

Edessä oli otelaudan liimaus itse kaula-aihioon. Kaikkihan meni oikein mainiosti siihen asti kun puristuksen jälkeen huomasin, että vinossahan se on! N. 1 mm lavan päästä vasemmalle ja bodyn päästä vajaan millin oikealle. Noh, siitä lähdetään, että tämä ei vaikuta ratkaisevasti kaularaudan toimintaan. Itse laitteen pystyy kuitenkin rakentamaan tämän virheen ympärille täysin normaalisti. Ainoastaan kaularauta jää hieman vinoon puun syvyyksiin.

Ei tuohon oikeastaan voi muuta lisätä kuin sen, että käyttäkää ihmeessä jotain sivuttaisstoppareita tms. viritelmiä, millä saatte otelaudan pysymään tarkalleen paikoillaan siinä vaiheessa kun osat puristetaan yhteen liiman kanssa.

Noh, homma tuon puolesta jo ohi ja eteenpäin! Lapaa pääsin jo muotoilemaan vanne- ja pistosahalla. Pirullinen pistosaha teki pientä repimistä yhteen kohtaan ja sitä joutuu varmaan hieman vielä paikkaamaan. Lisäksi tuota lavan kärkeä pitää hieman tylpistää. Ei taida nimittäin ihan tuollainen keihäänkärjen terävyys onnistua.

Lavan muoto on myös hieman elänyt johtuen virityskoneistojen vaatimasta tilasta. Jako tullee olemaan 2/4. Vielä on vain epäselvää, että saadaanko Suomeen haluamaani Black Chrome -viimeisteltyä viritinkoneistoa sekä tallaa. Toivottavasti!

Alla lisää kuvia parista projektin vaiheesta.

Otelaudan mallausta ennen liimausta:


Otelauta liimauksessa:


Lavan muotoa jo hieman:


Lavan muotoa takaa:


keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Pohdiskeluja...

Ei ole ainakaan liian yksinkertaista tämä touhu!

Vietin tiiviin 1,5 tuntia miettien, että mahtuukos tähän erikoiseen lapaan mitkään virityskoneistot. Noh, ahtaaltahan se näyttää, mutta eiköhän ratkaisu löydy.

Schallerin viritinkoneistot olisi tarkoitus kitaraan laittaa, mutta niiden mittaaminen lapaan on käytännössä mahdotonta vaikka he tarjoavat sivuilla tarkat mittakuvat. Mittakuvat eivät nimittäin oikein tunnu täsmäävän. Mitat kyllä ilmoitetaan tarkasti kaavioissa, mutta ne eivät ole oikein suhteessa mittakuviin. Mallikoneistojen piirtäminen paperille on siis mahdotonta.

Vaihtoehdoksi taitaa lopulta jäädä yksinkertaisesti kauppaan marssiminen ja koneistojen sieltä ostaminen. Sen jälkeen voi varmuudella suunnitella lavan muodon loppuun.

Ehkä koko homma olisi kannattanut aloittaa niin, että kaikki osat ovat valmiina kun rakennus alkaa, mutta se on turhaa jossittelua. Kyllä tämä tästä taas!

torstai 16. huhtikuuta 2009

Ensimmäisen vaiheen kuvat

Noniin. Nyt vihdoin oikeita kuvia projektista.

Tapahtunut tähän asti:
  • Puut höylätty 42 mm paksuuteen. Tässä pari milliä työstövaraa eli rungon paksuudeksi on tulossa 40 mm.
  • Lapaa varten viisto sahaus keskipuun toisesta päästä. Irti sahatun kappaleen kääntö nurin päin ja liimaus.
  • Liimauksen jälkeen ylimääräinen puu pois lavan yläpuolelta, jonka jälkeen pystyi suunnittelemaan tarkasti kaularaudan uran paikan jne.
  • Kaularaudalle ura yläjyrsimellä. Olipa muuten mukava työvaihe ja allekirjoittaneen ensimmäinen kerta kun oli jyrsin kädessä. Onnistui hyvin. Noin 1/4 millin turhan syvä tuli urasta, mutta tuo hoituu pienellä viilulla tms., joka laitetaan kaularaudan alle, uran pohjalle.
  • Otelaudan sivujen muotoilu. Otelauta on ostettu valmiiksi nauhan paikat sahattuna, mutta kappale piti sahata/hioa tarkasti oikeaan muotoon ja tietysti niin, että nauhat tulevat suoraan.
Seuraavaksi kaulan, lavan ja bodyn muotoilua sekä otelaudan viimeistelyä (esim. molemmat päät). Heti kun tämän hektisen työkevään keskeltä ehtii verstaalle.

Ja kuvia:

...jostain syystä noiden kuvien linkit eivät toimi eli ei saa klikattua isommaksi. Opetellaanpa lisää tätä blogspotin käyttöä siis...

perjantai 10. huhtikuuta 2009

Suunnittelun pohjana on tosiaan Gibsonin Flying V, mutta koska on turhaa tehdä ensimmäisestä projektista liian helppoa päätin muokata bodyn muotoa, luoda täysin uniikin headstockin ja nokittaa vielä neckthru-rakenteella.

Ensimmäinen konseptikuva (mittasuhteet ja kaikki päin seiniä, mutta toimi hyvänä ohjenuorana):

Lavan suunnittelu osoittautui heti alkumetreillä odotettua haastavammaksi. Viritystappeja ei voikaan sijoittaa ihan miten vaan! Tai no voi jos ei välitä siitä, että miten kielet sijoittuvat toisiinsa nähden. Mutta minä välitän!

Tuntien vääntelyn ja kääntelyn tuloksena syntyi alla oleva versio, mikä hyvin todennäköisesti menee tuotantoon asti. Okei, se on jo piirretty puuhunkin ja odottaa vaan sahausta/muotoilua :)

Joku saattaa sanoa, että "onpa erikoisesti sijoitetut viritystapit, mutta saa sanoa. Tämä tehdään miellyttämään omaa silmää!

Jo pitkään (n. 5 vuotta tms.) olen kaavaillut tämän aloittamista...

Puut minulla on ollut tätä varten jo juurikin tuon noin viisi vuotta, mutta aikaa ei ole tuntunut löytyvän millään. Lopulta sain kipinän kun avustin yhden omatekoisen kitaran lakkausoperaatiota.

Tällä hetkellä kitara on jo hyvää vauhtia rakentumassa. Lisään kuvia ja juttuja eri työvaiheista sitä mukaa kun projekti etenee.

Lyhyesti:
- sähkökitara
- Puu: mahonki, otelauta ruusupuu?
- pohjana Flying V
- rakenne neckthru
- kiinteä talla
- yksi mikrofoni (EMG-81)
- yksi potikka (volume), ellei sitten vain jotenkin nerokkaasti sijoitettu "on/off"-kytkin

Yksinkertaisuus on kaunista!

Tässä kaikki ensimmäisellä kerralla...